tuinhek

Tuinhek

Ben jij op zoek naar een mooi tuinhek? Met een tuinhek kun je eenvoudig de erfafscheiding van je tuin aangeven. Tevens kun je het hekwerk gebruiken om ongenode gasten buiten je tuin te houden of je kinderen of huisdieren in de tuin. Er zijn diverse tuinhekken verkrijgbaar. In dit artikel zal ik je laten zien welke tuinhekken er verkrijgbaar zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van je tuinhek.

Aandachtspunten tuinhek

Tuinhekken zijn er in alle soorten, maten en van alle materialen. Daarom is raadzaam om een antwoord te hebben op de volgende vragen:

  • Wat is je budget?
  • Waarom wil je een tuinhek?
  • Hoe lang wil je dat het tuinhek mee gaat?
  • Wat vind je mooi?

1. Wat is je budget?

Voordat je op zoek gaat naar een tuinhek voor je tuin, is het raadzaam om je af te vragen hoeveel je wilt uitgeven aan het hekwerk. De prijzen van een tuinhek variëren namelijke enorm. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden met prijs indicatie op een rijtje gezet.

Tuingaas€ 20,00 – 50,00 per meter
Houten tuinhek€ 30,00 – 60,00 per meter
Paneel hekwerk€ 50,00 – 120,00 per meter
Sierhekwerk€ 80,00 – 170,00 per meter

2. Waarom een tuinhek?

Nu je weet wat je budget is, is het verstandig om na te gaan waarom je een tuinhek zoekt? Is het omdat je een hond hebt die je graag in de tuin wilt houden? Wil je de woning beveiligen tegen ongenode gasten? Wil je voorkomen dat konijnen je pas gezaaide bloemen opeten? Iedere antwoord op de waarom vraag, vraagt een ander soort tuinhek.

Lees meer: Honden afrastering

3. Hoe lang moet het tuinhek meegaan?

Hoe lang wil je dat het hekwerk minimaal mee gaat? Heb je een tijdelijk tuinhek nodig, of wil je dat het jaren lang mee gaat? In onderstaande tabel heb ik geprobeerd een indicatie van de levensduur van verschillende tuinhekken te geven.

Tuingaas1 – 2 jaar
Houten tuinhek2 – 3 jaar
Paneel hekwerk5 – 15 jaar*
Sierhekwerk10 – 15 jaar*

* bij hekwerken die gecoat worden wordt de coating minder naarmate het hekwerk ouder wordt. Na 5 – 10 jaar is dit duidelijk te zien en verkleurt het hekwerk. Ook neemt de bescherming tegen roestvorming af. Er zijn echter voorbeelden van sierhekken die na 30 jaar er nog netjes uitzien.

4. Wat vind je mooi?

Bij de keuze van je tuinhek is het tevens van belang om te bepalen wat je mooi vind. Wat zou je graag als tuinhek om je tuin willen hebben? Kijk vervolgens of dit hek binnen je budget past en of het aan je geschikt is voor het doel dat je hebt met het hekwerk.

Soorten Tuinhek

1. Tuingaas

2. Houten tuinhekken

3. Paneelhekwerk

4.

Tuinhek van metaal

Zoals ik al aangaf zijn er diverse tuinhekken. De meeste hekwerken worden gemaakt van metaal. Deze ijzeren hekwerken worden verzinkt en gecoat, zodat ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Vaak zit er op deze hekwerken tot 10 jaar garantie. De tuinhekwerken in onze webshop noemen we sierhekwerk.

Natuurlijk kan een tuinhek ook gemaakt worden van hout.

Hekwerk van Hout

Tuinhekwerken van hout zijn kwetsbaarder dan metalen hekwerken. Tevens heb je veel meer onderhoud aan deze houten hekwerken, omdat ze ieder jaar opnieuw moeten worden geschilderd. Wanneer je een geïmpregneerd hekwerk besteld, zul je hier minder last van hebben.

Een houten hekwerk heeft een andere uitstraling dan een metalen hekwerk. Vaak worden deze hekwerken gebruikt om paardenvelden etc.

Tuinhek bestellen

In onze hekwerk webshop bieden we verschillende soorten hekwerken aan. Kijk gerust eens rond en laat je verassen.