houtopslag voor buiten van staal

Houtopslag voor Buiten van Staal: Duurzaam, Stijlvol en Praktisch

Het bewaren van hout voor je open haard, houtkachel of vuurkorf vereist een goede opslagplaats. Een houtopslag voor buiten van staal biedt een duurzame, stijlvolle en praktische oplossing. In dit blogbericht bespreek ik de voordelen van een stalen houtopslag, de verschillende ontwerpmogelijkheden, en hoe je zelf een stalen houtopslag kunt bouwen of kiezen die perfect bij jouw tuin past.

Waarom Kiezen voor een Stalen Houtopslag?

Een houtopslag van staal heeft diverse voordelen ten opzichte van traditionele houten houtopslagen. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom je voor staal zou moeten kiezen:

1. Duurzaamheid en Weerbestendigheid

Staal is een extreem duurzaam materiaal dat bestand is tegen de elementen. Het roest niet snel, vooral als het goed behandeld is, en kan tientallen jaren meegaan zonder significante slijtage. Een stalen houtopslag biedt uitstekende bescherming tegen regen, sneeuw en wind, waardoor je hout droog en brandklaar blijft.

2. Sterkte en Stabiliteit

Een stalen constructie is zeer sterk en kan veel gewicht dragen. Dit is ideaal voor het opslaan van grote hoeveelheden hout zonder dat je je zorgen hoeft te maken over instabiliteit of verzakking. De robuuste aard van staal zorgt ervoor dat je opslag stevig blijft staan, zelfs bij zware belasting.

3. Onderhoudsarm

In tegenstelling tot hout, dat regelmatig behandeld en onderhouden moet worden, vereist staal weinig onderhoud. Een periodieke controle en eventueel een nieuwe laag verf of coating om roest te voorkomen, zijn meestal voldoende. Dit bespaart je tijd en moeite op de lange termijn.

4. Moderne en Industriële Uitstraling

Een stalen houtopslag heeft een strakke, moderne en industriële uitstraling die goed past in hedendaagse tuinen. Het kan een opvallend element zijn dat je buitenruimte een stijlvolle en eigentijdse look geeft. Door het juiste ontwerp en afwerking te kiezen, kun je de opslag perfect laten aansluiten bij de rest van je tuinmeubilair en -decoratie.

Lees ook: Houtopslag buiten

Modellen

Bij Hekwerkwebshop.nl hebben wij momenteel vier verschillende modellen betreffende haardhoutopslag. Ze zijn allemaal gemaakt van staal en voorzien van een RVS dak.

Houtopslag HH07

haardhoutopslag hh07

Deze houtopslag is gemaakt van staal en voorzien van een gaaswerk in de zijvakken.

Houtopslag HH08

haardhoutosplag HH08

Mooie stalen houtopslag met verticale spijlen in de zijvakken.

Houtopslag HH09

haardhoutopslag HH09

Houtopslag met prachtig cortenstalen snijkwerk in de zijwanden.

Houtopslag HH10

haardhoutopslag HH10

Deze houtopslag is gemaakt uit staal en heeft een RVS dak. Ideaal voor haardhout.

Al onze modellen kunnen op maat gemaakt worden. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden.

Ontwerpmogelijkheden voor Stalen Houtopslagen

Er zijn talloze ontwerpmogelijkheden voor een stalen houtopslag. Hier zijn enkele inspirerende ideeën om je te helpen bij het vinden van de perfecte oplossing voor jouw situatie:

1. Eenvoudige Open Rekken

Een van de meest functionele en eenvoudige ontwerpen is een open rekkenstructuur. Dit type houtopslag bestaat uit verticale en horizontale stalen balken die het hout op zijn plaats houden. Het open ontwerp zorgt voor optimale ventilatie, waardoor het hout goed kan drogen. Dit type opslag is praktisch, makkelijk toegankelijk en kan op maat gemaakt worden om perfect in jouw tuin te passen.

2. Overdekte Opslag met Afdak

Voor extra bescherming tegen de elementen kun je kiezen voor een stalen houtopslag met een afdak. Dit ontwerp combineert de voordelen van een open rekkenstructuur met een dak dat je hout beschermt tegen regen en sneeuw. Een licht hellend dak zorgt ervoor dat water makkelijk kan weglopen. Dit type opslag is ideaal als je je hout optimaal droog wilt houden, zelfs bij slecht weer.

3. Gesloten Opslag met Deuren

Een gesloten stalen houtopslag biedt maximale bescherming tegen weer en wind. Dit ontwerp heeft zijwanden en deuren die je hout volledig omsluiten. Hoewel dit type opslag minder ventilatie biedt, kun je roosters of ventilatieopeningen toevoegen om een goede luchtcirculatie te garanderen. Een gesloten opslag is ook een goede keuze als je je hout uit het zicht wilt houden voor een opgeruimde uitstraling in je tuin.

4. Stalen Opslag als Decoratief Element

Voor een meer decoratieve benadering kun je een stalen houtopslag ontwerpen die ook dient als kunstwerk in je tuin. Denk aan geometrische vormen, interessante patronen of zelfs sculpturale ontwerpen die functioneel zijn en tegelijkertijd esthetisch aantrekkelijk. Dit type opslag kan een opvallend gespreksonderwerp zijn en je tuin een unieke uitstraling geven.

Lees ook: Hout kloven: Hoe doe je dat?

Zelf een Stalen Houtopslag Bouwen

Het bouwen van je eigen stalen houtopslag kan een bevredigend project zijn dat je de mogelijkheid geeft om een oplossing op maat te creëren die perfect past bij jouw behoeften. Hier is een stappenplan om je op weg te helpen:

Benodigdheden

 • Stalen balken of profielen
 • Lasapparaat of bouten en moeren
 • Zaag en boormachine
 • Verf of coating voor staal
 • Waterpas en meetlint

Stappenplan

 1. Ontwerp Maken: Maak een gedetailleerd ontwerp van je houtopslag. Bepaal de afmetingen en het type constructie dat je wilt bouwen. Houd rekening met de hoeveelheid hout die je wilt opslaan en de beschikbare ruimte in je tuin.
 2. Stalen Balken op Maat Zagen: Zaag de stalen balken of profielen op de juiste lengte volgens je ontwerp. Gebruik een ijzerzaag of een slijpmachine met een metaalzaagblad voor nauwkeurige sneden.
 3. Constructie Lassen of Bouten: Las de stalen onderdelen aan elkaar volgens je ontwerp. Als je geen lasapparaat hebt, kun je de onderdelen ook met bouten en moeren aan elkaar bevestigen. Zorg ervoor dat de constructie stevig en stabiel is.
 4. Ventilatie Toevoegen: Als je een gesloten opslag bouwt, vergeet dan niet om ventilatieopeningen of roosters toe te voegen. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en voorkomt dat het hout gaat schimmelen.
 5. Dak Installeren: Bevestig het dak aan de bovenkant van de constructie. Zorg ervoor dat het dak licht hellend is, zodat regenwater makkelijk kan aflopen. Gebruik stevig bevestigingsmateriaal om het dak op zijn plaats te houden.
 6. Verf of Coating Aanbrengen: Breng een laag verf of coating aan om het staal te beschermen tegen roest. Kies een weerbestendige verf of coating die speciaal is ontworpen voor buitengebruik.

Lees ook: Brandhout stapelen

Onderhoud van je Stalen Houtopslag

Hoewel staal onderhoudsarm is, zijn er toch enkele dingen die je kunt doen om de levensduur van je houtopslag te verlengen:

 • Regelmatige Inspectie: Controleer regelmatig de constructie op roestplekken of beschadigingen. Repareer eventuele problemen onmiddellijk om verdere schade te voorkomen.
 • Schoonmaken: Houd de opslag schoon en vrij van bladeren, vuil en ander afval. Dit voorkomt ophoping van vocht en roestvorming.
 • Beschermende Laag Vernieuwen: Breng periodiek een nieuwe laag verf of coating aan om het staal te beschermen tegen de elementen. Dit houdt je houtopslag er fris en nieuw uitzien.

Conclusie

Een houtopslag voor buiten van staal is een duurzame, sterke en stijlvolle oplossing voor het bewaren van je brandhout. Of je nu kiest voor een eenvoudige open rekkenstructuur, een overdekte opslag met afdak, of een gesloten opslag met deuren, er zijn talloze ontwerpmogelijkheden om aan je behoeften en smaak te voldoen. Door zelf een stalen houtopslag te bouwen, kun je een op maat gemaakte oplossing creëren die perfect past in jouw tuin. Met het juiste onderhoud gaat je stalen houtopslag jarenlang mee en blijft het een waardevolle en esthetische toevoeging aan je buitenruimte.