Hout kloven

Hout kloven: Hoe doe je dat?

Als je een open haard hebt of graag een houtkachel gebruikt, weet je hoe belangrijk het is om voldoende brandhout te hebben. Het kloven van hout is een essentieel onderdeel van het voorbereiden van je brandstof. Maar hoe doe je dat? We gaan je alles uitleggen, inclusief handige tips voor het opslaan van je gekloofde hout in een haardhoutberging.

Stap 1: Het Juiste Hout Kiezen

Niet al het hout is geschikt om te kloven. Zachte houtsoorten, zoals vuren of dennen, zijn ideaal. Zorg ervoor dat het hout goed is gedroogd, want nat hout is veel moeilijker te kloven. Verwijder eventuele takken of schors.

Lees ook: Stalen haardhout opslag

Stap 2: De Juiste Tools Gebruiken

Hout kloven

Je hebt enkele basistools nodig om hout te kloven, waaronder een kloofbijl en een kloofhamer. Zorg ervoor dat de bijl scherp is, want dat maakt het werk veel gemakkelijker.

Stap 3: Veiligheid Eerst

Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te treffen. Draag altijd een veiligheidsbril en handschoenen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om te werken en dat er niemand in de buurt is. Let op waar het gespleten hout naartoe springt.

Lees ook: Houtopslag buiten

Stap 4: De Techniek

Hout kloven

Plaats het hout verticaal op een stevige ondergrond, zoals een houtblok. Gebruik de bijl of kloofhamer om het hout te kloven door een gecontroleerde krachtige slag te geven. Concentreer je op de plek waar je de bijl laat neerkomen.

Lees ook: Zelf een houthok maken

Stap 5: Het Gekloofde Hout Opslaan

haardhoutberging bouwpakket

Als al dat kloven eenmaal gedaan is, wil je jouw gekloofde hout natuurlijk goed bewaren. Een haardhoutberging is de perfecte oplossing. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een haardhoutberging:

  • Georganiseerde Opslag: Een haardhoutberging houdt je brandhout netjes en georganiseerd. Je hoeft niet te zoeken naar verdwenen stukken hout.
  • Bescherming tegen Weer en Wind: Je hout blijft droog en beschermd tegen slecht weer, wat essentieel is om het goed te kunnen verbranden.
  • Luchtcirculatie: Een goede haardhoutberging zorgt voor luchtcirculatie, wat helpt om het hout droog te houden en schimmelvorming te voorkomen.
  • Eenvoudige Toegang: Je hebt altijd gemakkelijk toegang tot je brandhout wanneer je het nodig hebt.

Bestel Je Haardhoutberging

Wil je jouw gekloofde hout veilig en georganiseerd bewaren? Neem een kijkje in onze webshop en ontdek onze haardhoutbergingen. Ze zijn gemaakt van duurzaam staal en kunnen het hele jaar door buiten staan. Met een haardhoutberging ben je altijd voorbereid op gezellige avonden bij het haardvuur.

Begin met het kloven van je hout en bewaar het in stijl. Je zult er geen spijt van krijgen!

Modellen

Bij Hekwerkwebshop.nl hebben wij momenteel vier verschillende modellen betreffende haardhoutopslag. Ze zijn allemaal gemaakt van staal en voorzien van een RVS dak.

Houtopslag HH07

haardhoutopslag hh07

Deze houtopslag is gemaakt van staal en voorzien van een gaaswerk in de zijvakken.

Houtopslag HH08

haardhoutosplag HH08

Mooie stalen houtopslag met verticale spijlen in de zijvakken.

Houtopslag HH09

haardhoutopslag HH09

Houtopslag met prachtig cortenstalen snijkwerk in de zijwanden.

Houtopslag HH10

haardhoutopslag HH10

Deze houtopslag is gemaakt uit staal en heeft een RVS dak. Ideaal voor haardhout.

Al onze modellen kunnen op maat gemaakt worden. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden.