houtberging

Houtberging

Ben jij op zoek naar een houtberging? Er zijn diverse soorten houtbergingen op de markt. Denk hierbij aan houten bergingen, een houtopslag metaal of houtopslag van cortenstaal. In onze webshop vind je diverse soorten haardhoutopslag die we op maat voor je kunnen maken. Neem gerust eens een kijkje en laat je verrassen door het aanbod. Naast onze stalen houtbergingen, hebben we ook een corten houtopslag.

Wat is een houtberging voor haardhout?

Een houtberging is een gebouw of constructie waar haardhout wordt opgeslagen. Het is een plaats waar hout wordt beschermd tegen regen, wind en andere weersinvloeden. Houtbergingen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen zoals hout, metaal of kunststof en komen in verschillende maten en stijlen.

Er zijn verschillende soorten houtbergingen, zoals een vrijstaande houtopslag, een houtopslag in de schuur of een houtopslag in een speciaal daarvoor ontworpen gebouw. De meeste houtbergingen zijn ontworpen om het hout van de grond te houden, waardoor het droog blijft en minder snel rot.

Een houtberging kan worden voorzien van een dak, zijwanden en een vloer en soms zelfs een deur of raam om het hout te beschermen tegen regen en wind. Het kan ook worden voorzien van een droogrek of een houtdroger om het hout sneller te laten drogen.

Houtbergingen kunnen worden gebruikt om haardhout op te slaan voor gebruik in een open haard, houtkachel of buitenhaard. Het is een handige manier om hout op te slaan en te beschermen tegen weersinvloeden, waardoor het hout langer meegaat en een betere brandprestatie heeft.

Modellen

Bij Hekwerkwebshop.nl hebben wij momenteel vier verschillende modellen betreffende haardhoutopslag. Ze zijn allemaal gemaakt van staal en voorzien van een RVS dak.

Houtopslag HH07

haardhoutopslag hh07

Deze houtopslag is gemaakt van staal en voorzien van een gaaswerk in de zijvakken.

Houtopslag HH08

haardhoutosplag HH08

Mooie stalen houtopslag met verticale spijlen in de zijvakken.

Houtopslag HH09

haardhoutopslag HH09

Houtopslag met prachtig cortenstalen snijkwerk in de zijwanden.

Houtopslag HH10

haardhoutopslag HH10

Deze houtopslag is gemaakt uit staal en heeft een RVS dak. Ideaal voor haardhout.

Al onze modellen kunnen op maat gemaakt worden. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden.

Hoe kun je jouw haardhout het beste drogen?

Haardhout moet worden gedroogd voordat het wordt gebruikt, omdat hout dat te vochtig is, moeilijker brandt en minder warmte produceert. Hier zijn enkele tips om haardhout te drogen:

  1. Zaag het hout in stukken van de juiste grootte: Het zagen van hout in stukken van de juiste grootte is belangrijk, omdat kleine stukken sneller drogen dan grote stukken. Het wordt aanbevolen om stukken van ongeveer 25 cm lang te zagen.
  2. Plaats het hout op een droge plek: Het hout moet worden opgeslagen op een droge plek, zoals een houtberging of een droogrek. Zorg dat het hout niet in direct contact staat met de grond en dat er voldoende ruimte is tussen de stukken om luchtcirculatie te waarborgen.
  3. Laat het hout drogen gedurende minimaal een jaar: Hout moet minimaal een jaar drogen voordat het kan worden gebruikt. Het is belangrijk om het hout te laten drogen tot een vochtigheid van ongeveer 20%.
  4. Droog het hout in de zon: Plaats het hout in de zon zodat de zon het vocht kan verdrijven. Zet het hout echter niet te dicht bij elkaar, zodat de lucht er tussen kan circuleren
  5. Gebruik een houtdroger: Als je geen ruimte heeft om het hout buiten te drogen, kun je overwegen om een houtdroger te gebruiken. Dit is een apparaat dat warmte gebruikt om het hout sneller te drogen.

Houd er rekening mee dat het droogproces van hout afhankelijk is van de omgeving, zoals de luchtvochtigheid, de hoeveelheid zon en de temperatuur. Als je twijfelt over de droogte van het hout, kunt u een vochtmeter gebruiken om de vochtigheid te meten.