Geiten houden

Geiten houden: een leuke en leerzame hobby

Geiten zijn nieuwsgierige en intelligente dieren die veel plezier kunnen geven. Als je overweegt om geiten te houden, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Geiten hebben namelijk specifieke verzorgingsbehoeften.

Wat heb je nodig?

Als je geiten wilt houden, heb je een aantal dingen nodig:

  • Een geschikte plek

Geiten hebben ruimte nodig om te grazen, te rennen en te spelen. De plek waar je je geiten wilt houden moet dus groot genoeg zijn. Ook is het belangrijk dat de plek veilig is voor de geiten. Ze moeten niet kunnen ontsnappen en ze mogen niet in contact komen met giftige planten of dieren.

  • Huisvesting

Geiten hebben een schuilplaats nodig om zich te beschermen tegen de zon, de regen en de wind. De schuilplaats moet groot genoeg zijn voor alle geiten om comfortabel te kunnen liggen en staan. Ook moet er voldoende ventilatie zijn. Daarnaast lopen ze graag buiten en deze dient te worden voorzien van afrastering.

  • Voeding

Geiten zijn herkauwers en hebben dus veel ruwvoer nodig. Ze eten gras, hooi, bladeren en takken. Ook hebben ze toegang nodig tot schoon water.

  • Verzorging

Geiten moeten regelmatig worden geborsteld om hun vacht schoon en gezond te houden. Ook moeten hun hoeven regelmatig worden geknipt.

Lees ook: Hekwerk voor vijver

Wat zijn de kosten?

De kosten van het houden van geiten variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van de plek waar je je geiten wilt houden, het type huisvesting dat je wilt kopen of bouwen, en het soort voer dat je wilt geven. Over het algemeen kun je rekenen op een jaarlijkse kostenpost van €500 tot €1.000 per geit.

Waar moet je op letten bij het kiezen van geiten?

Er zijn veel verschillende soorten geiten verkrijgbaar. Bij het kiezen van geiten is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • De grootte

Sommige geitensoorten zijn groter dan andere. Als je geiten wilt houden in een kleine tuin, is het belangrijk om een kleine geitensoort te kiezen.

  • De productie

Sommige geitensoorten zijn beter geschikt voor de productie van melk of vlees dan andere. Als je geiten wilt houden voor de productie, is het belangrijk om een geitensoort te kiezen die geschikt is voor de productie van het product dat je wilt.

  • Het karakter

Geiten hebben verschillende karakters. Als je geiten wilt houden als huisdier, is het belangrijk om geiten te kiezen die een rustig en sociaal karakter hebben.

Zorg voor je geiten

Als je geiten houdt, is het belangrijk om goed voor ze te zorgen. Geiten zijn gevoelige dieren die regelmatige verzorging nodig hebben. Zorg ervoor dat je geiten altijd toegang hebben tot schoon water en voldoende ruwvoer. Borstel ze regelmatig en laat hun hoeven regelmatig knippen.

Als je geiten goed verzorgt, zullen ze je veel plezier geven. Ze zijn nieuwsgierige en intelligente dieren die veel te bieden hebben.

Dit blog is bedoeld als een eerste kennismaking met betrekking tot het houden van geiten. Het is verstandig altijd eerst een expert te raadplegen, voordat je geiten gaat houden.

Lees ook: Wat is een dubbelstaafmat?