5 tips voor het houden van kippen

5 Tips voor het houden van kippen

Kippen zijn populaire huisdieren die veel plezier kunnen geven. Ze leggen eieren, zijn gezellig om te hebben en kunnen helpen om ongedierte te bestrijden. Als je overweegt om kippen te houden, zijn er een paar dingen die je moet weten. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen:

1. Kies de juiste kippen

Er zijn veel verschillende soorten kippen, dus het is belangrijk om de juiste kippen voor je behoeften te kiezen. Als je eieren wilt leggen, moet je kippen kiezen die goede legsters zijn. Als je kippen wilt houden voor hun vlees, moet je kippen kiezen die goed groeien en een goede smaak hebben. Als je kippen wilt houden voor hun gezelschap, kun je kiezen uit een breed scala aan rassen.

2. Bouw een kippenren

Kippen hebben een veilige plek nodig om te wonen en te scharrelen. Een kippenren is de perfecte manier om je kippen te beschermen tegen roofdieren en ze voldoende ruimte te geven om te bewegen. Zorg ervoor dat de ren groot genoeg is voor het aantal kippen dat je hebt. De hoogte van de ren moet minimaal 1,8 meter zijn om te voorkomen dat roofdieren er overheen kunnen springen. Het gaas of hekwerk moet ook aan de onderkant van de ren bevestigd worden om te voorkomen dat roofdieren er onderdoor kunnen kruipen. De ren moet een overdekte plek hebben waar je kippen kunnen schuilen tegen slecht weer.

Lees ook: Hoe maak je een kippenren?

3. Zorg voor voldoende voer en water

Kippen hebben voer en water nodig om gezond te blijven. Geef je kippen een mix van graan, groenvoer en insecten. Zorg ervoor dat je kippen altijd toegang hebben tot schoon water.

4. Houd de ren schoon

Het is belangrijk om de kippenren regelmatig schoon te maken. Dit helpt om ziektes te voorkomen. Verwijder vuil, uitwerpselen en voedselresten regelmatig uit de ren. Je kunt de ren ook schoonmaken met een zwavelwateroplossing.

5. Wees geduldig

Kippen kunnen tamme huisdieren zijn, maar het kan even duren voordat ze aan je gewend zijn. Wees geduldig en ga rustig met ze om. Geef ze de tijd om je te vertrouwen.

Kippengaas

Kippengaas is een belangrijk onderdeel van een kippenren. Het helpt om je kippen te beschermen tegen roofdieren en ze binnen de ren te houden. Kippengaas is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Kies het kippengaas dat het beste past bij je behoeften.

Hier zijn een paar tips voor het kiezen van kippengaas:

  • Kies kippengaas met een maaswijdte van maximaal 1,5 cm om te voorkomen dat roofdieren bij je kippen kunnen.
  • Zorg ervoor dat het kippengaas stevig genoeg is om roofdieren tegen te houden.
  • Bevestig het kippengaas goed aan de ren om te voorkomen dat het loskomt.

Met deze tips kun je goed voorbereid aan de slag met het houden van kippen.

Lees ook: Omheining kippen