hoe maak je een kippenren

Hoe maak je een kippenren?

Als je kippen hebt, is het belangrijk om ze een veilige en comfortabele plek te bieden om te wonen. Een kippenren is een geweldige manier om je kippen te beschermen tegen roofdieren en ze te geven wat ruimte om te scharrelen en te grazen.

Benodigdheden

 • Houten balken of paaltjes
 • Gaas of hekwerk
 • Planken of platen om de ren te bedekken
 • Deuren of luiken om de ren te openen en te sluiten
 • Voer- en waterbakken
 • Nestkasten

Stappen

 1. Kies een locatie voor je kippenren. De ren moet op een zonnige plek staan waar je kippen voldoende ruimte hebben om te bewegen. Zorg ervoor dat de ren ook goed beschermd is tegen wind en regen.
 2. Bereken de grootte van je kippenren. De ren moet groot genoeg zijn voor het aantal kippen dat je hebt. Een goede vuistregel is om 1 vierkante meter per kip te voorzien.
 3. Bouw de basis van de ren. Gebruik houten balken of paaltjes om een frame te maken voor de ren. Zorg ervoor dat het frame stevig is en dat het de ren kan dragen.
 4. Bedek de basis van de ren met gaas of hekwerk. Gebruik kippengaas met een maaswijdte van maximaal 1,5 cm om te voorkomen dat roofdieren bij je kippen kunnen.
 5. Bedek de ren met planken of platen. Dit is optioneel, maar het kan helpen om de ren te beschermen tegen wind en regen.
 6. Installeer deuren of luiken. Dit is nodig om de ren te openen en te sluiten.
 7. Installeer voer- en waterbakken. Zorg ervoor dat de bakken gemakkelijk toegankelijk zijn voor je kippen.
 8. Installeer nestkasten. Nestkasten zijn nodig voor je kippen om eieren te leggen.

Tips

 • Zorg ervoor dat de ren voldoende ventilatie heeft.
 • Plaats de ren op een helling zodat het water gemakkelijk kan weglopen.
 • Houd de ren schoon en vrij van vuil en puin.

Veiligheid

Kippen zijn kwetsbaar voor roofdieren, dus het is belangrijk om de ren goed te beschermen. Zorg ervoor dat het dierengaas of hekwerk hoog genoeg is om roofdieren buiten te houden. Je kunt ook een hek om de ren plaatsen om extra bescherming te bieden.

Verzorging

Het is belangrijk om de ren regelmatig schoon te maken. Dit helpt om ziektes te voorkomen. Verwijder vuil, uitwerpselen en voedselresten regelmatig uit de ren. Je kunt de ren ook schoonmaken met een zwavelwateroplossing.

Bouw je eigen kippenren

Als je handig bent, kun je je eigen kippenren bouwen. Er zijn veel online tutorials beschikbaar die je kunnen helpen bij het bouwen van een ren. Als je niet handig bent, kun je ook een kant-en-klare kippenren kopen.

Conclusie

Een kippenren is een geweldige manier om je kippen te beschermen en ze te geven wat ruimte om te scharrelen en te grazen. Met een beetje planning en moeite kun je gemakkelijk je eigen kippenren bouwen of kopen.

Lees ook: Omheining kippen of Kippengaas

Aanvullende informatie

 • De hoogte van de ren moet minimaal 1,8 meter zijn om te voorkomen dat roofdieren er overheen kunnen springen.
 • Het gaas of hekwerk moet ook aan de onderkant van de ren bevestigd worden om te voorkomen dat roofdieren er onderdoor kunnen kruipen.
 • De ren moet een overdekte plek hebben waar je kippen kunnen schuilen tegen slecht weer.
 • De ren moet ook een plek hebben waar je kippen kunnen badderen in zand of stof. Dit helpt om hun veren schoon te houden en parasieten te voorkomen.

Ik hoop dat dit helpt!