Hoe diep palen hekwerk

Hoe diep gaan palen van een hekwerk de grond in? Alles wat je moet weten over fundering en stevigheid

Een stevig hekwerk begint met de basis: de palen. Wanneer je een hek of schutting wilt plaatsen, is een van de eerste vragen die je jezelf stelt: Hoe diep moeten de palen in de grond? Dit is niet zomaar een kwestie van “zoveel mogelijk,” want de diepte en stabiliteit hangen samen met verschillende factoren, zoals de hoogte van het hek, de grondsoort en het materiaal van de palen.

In dit blogbericht duiken we dieper in de ideale verhouding die vaak wordt gehanteerd bij het plaatsen van hekwerkpalen: namelijk 1/3 in de grond en 2/3 boven de grond. We bespreken waarom deze verhouding wordt aangehouden, wat de gevolgen kunnen zijn van te ondiep plaatsen, en welke materialen en technieken je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw hek stevig en duurzaam is.

Waarom 1/3 in de grond en 2/3 boven de grond?

Het klinkt misschien simpel: zet de paal een stukje in de grond, en klaar. Maar waarom precies 1/3 van de totale paallengte? De verhouding van 1/3 in de grond en 2/3 boven de grond is gebaseerd op stabiliteit. Door 1/3 van de paal in de grond te plaatsen, wordt het zwaartepunt van de paal verlaagd, wat helpt om het hek stabiel te houden, zelfs bij stevige windstoten of andere belasting.

Lees ook: Schade aan hekwerk? Laat het herstellen

Wat zijn de gevolgen van te ondiepe palen?

Hoe diep palen hekwerk

Hoewel het plaatsen van palen 1/3 in de grond misschien als veel werk klinkt, zijn de gevolgen van te ondiepe palen significant. Als je bijvoorbeeld maar 10-20 cm diep graaft voor een hoog hek, zal het hek eerder gaan wiebelen of zelfs omvallen bij harde wind of als er tegenaan wordt geleund. Bovendien kunnen de palen scheef gaan staan door bewegingen in de grond of verzakking.

Bij houten palen is dit vooral riskant, aangezien deze gevoeliger zijn voor rotting en beschadiging door vocht. Hoe dieper je de houten paal plaatst, hoe beter beschermd deze is tegen oppervlakkige grondvochtigheid en dus tegen houtrot. Het is bovendien zo dat bij ondiepe plaatsing het hekwerk zelf kwetsbaarder wordt. Hoe dieper de palen zitten, hoe steviger het geheel staat, en dit geldt voor elk type hekwerk, of het nu gaat om een schutting van hout, een metalen hek, of een constructie van beton.

Hoe graaf je het beste een stevig gat?

Het graven van de gaten waarin je de palen plaatst, verdient aandacht. Voor de meeste hekwerken wordt een gat gegraven dat iets breder is dan de paal. Hiermee zorg je dat je voldoende ruimte hebt om de paal goed recht en stevig te zetten. Het is ook handig om de bodem van het gat vlak te maken, zodat de paal stevig kan worden geplaatst en niet op een scheve ondergrond rust.

Overweeg om, afhankelijk van de grondsoort, grind of zelfs snelbeton toe te voegen aan het gat. Dit zorgt voor extra stevigheid, vooral op plekken waar de bodem erg vochtig is of de grond snel verschuift. Het toevoegen van grind helpt bij de afwatering, waardoor houten palen minder snel gaan rotten, terwijl beton voor extra stabiliteit zorgt, vooral bij zware metalen of betonnen hekwerken.

Welke grondsoorten zijn bepalend voor de diepte?

Niet elke grondsoort vraagt dezelfde aanpak. In kleigrond bijvoorbeeld kunnen palen vaak minder diep worden geplaatst dan in zandgrond, omdat klei steviger is en de paal al bij minder diepte stabiel houdt. In zandgrond of veengrond daarentegen, zal je meestal wat dieper moeten graven, omdat deze gronden sneller kunnen verzakken en minder stevig zijn van zichzelf. Ook hier geldt dat grind en snelbeton nuttige materialen zijn voor extra versteviging.

Voor een hekwerk van gemiddelde hoogte en een houten paal van ongeveer 10×10 cm, is 60 cm diep in kleigrond vaak voldoende, terwijl in zandgrond 80 cm tot 1 meter diepte aangeraden kan worden, afhankelijk van de hoogte van het hek. Twijfel je over de juiste diepte? Dan kan een grondboor of een graafexpert je helpen om de ideale diepte in jouw situatie te bepalen.

Materialen en technieken voor de beste fundering

Naast de grondsoort en diepte, speelt het materiaal van de paal zelf een rol bij de stabiliteit. Voor houten palen kun je kiezen voor geïmpregneerd hout, wat minder gevoelig is voor rotting. Als je kiest voor metalen palen, dan heb je doorgaans minder kans op aantasting door de grond, maar moet je wel rekening houden met oxidatie of roest. Een goede antiroestlaag of het gebruik van roestvrij staal kan hier een verschil maken.

Daarnaast zijn er technieken zoals het plaatsen van paalhouders of grondpalen. Paalhouders zijn vooral handig bij houten palen en kunnen worden vastgezet met beton. Hierdoor komt de houten paal niet direct in contact met de grond, wat houtrot voorkomt. Grondpalen, vaak van metaal, kun je direct de grond in slaan, waardoor je geen beton hoeft te gebruiken. Deze techniek werkt het beste bij lichtere hekwerken en in stevige grondsoorten.

Lees ook: 5 Tips voor het kopen van een Dubbelstaafmat hekwerk

Wat te doen bij hoge en zware hekwerken?

Bij hogere of zwaardere hekwerken, zoals een houten schutting van 2 meter hoog of een zware poort, kan de verhouding van 1/3 in de grond soms nog te weinig zijn. Voor dergelijke constructies kan het verstandig zijn om te werken met een diepte van bijna de helft in de grond. Dit komt omdat hoge hekwerken en poorten meer wind vangen en dus ook meer druk op de palen uitoefenen.

Voor extra zware constructies kun je overwegen om palen tot wel 1 meter of zelfs 1,5 meter in de grond te plaatsen, afhankelijk van de hoogte en breedte van het hek. Hierbij is het bijna altijd nodig om beton te gebruiken om de fundering te verstevigen.

Tot slot: de juiste verhouding voor een duurzaam hekwerk

Het plaatsen van hekwerkpalen vergt dus meer planning en aandacht dan simpelweg “een paal in de grond slaan.” De verhouding van 1/3 in de grond en 2/3 boven de grond is een goed uitgangspunt voor gemiddelde hekwerken en tuinafscheidingen, maar de ideale diepte hangt af van de hoogte van het hek, de grondsoort en het gekozen materiaal. Houd rekening met de omstandigheden en de belasting die het hek te verduren krijgt, zodat je jaren plezier hebt van een stabiel en recht hekwerk.

Lees ook: Laag hekwerk voor je voortuin